Fragment ulotki
Wskazówka, jak bezpiecznie i z dobrym skutkiem podgrzewać jedzenie. Żywność powinna być mieszana lub obracana przez podgrzewanie w miarę możliwości. Dzięki temu jedzenie nagrzewa się równomiernie na zewnątrz i wewnątrz. Funkcja mikrofalowa lub kombinowana zależy wyłącznie od rodzaju żywności, która ma być podgrzewana. Naczynia, które nie wymagają brązowienia lub zgniatania, są podgrzewane za pomocą funkcji mikrofalowej. Jeżeli naczynie zostało przykryte podczas ogrzewania, pozostawić je przykryte w okresie spoczynku. Czas odpoczynku jest szczególnie ważny w przypadku gęstej żywności, takiej jak lasagne, zapiekanki i wszystkie produkty, które nie mogą być mieszane podczas ogrzewania. Jeśli podjęto środki ostrożności w celu zapewnienia dobrej higieny podczas przygotowywania i przechowywania żywności, ogrzewanie za pomocą funkcji mikrofalówki lub kombi nie stanowi dodatkowego zagrożenia dla bezpieczeństwa.