Fragment ulotki
Drożdże pokroić, dodać do studni, wymieszać z mlekiem i cukrem, posypać mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż słodkawa mąka na Vorteig pęknie. Ciasto podzielić na trzy równe części i rozwałkować na podłużne prostokąty. - 150 g masła - 150 g cukru - 1 paczka cukru waniliowego (około 8 g) - 1 szczypta soli - miska nieprzetworzonej cytryny - 2 jajka - 50 ml mleka - 25 g skrobi kukurydzianej - 225 g mąki - 10 g (375 g) - 225 g płatków czekoladowych Inne: - 250 g gorzkiej czekolady - 250 g masła - 375 g cukru - 2 paczki cukru waniliowego (około 16 g) - 1 szczypta soli - 5 łyżek wody stołowej - 5 jaj - 375 g orzechów włoskich - 250 g mąki Rozbić kawałki i rozpuścić w gorącej wodzie. Wymieszać jedną czwartą żółtka z masą z żółtek, a następnie delikatnie usunąć pozostające pod masą białko jaja. - 200 g konfitura morelowa - 5 łyżek stołowych cukru pudru - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki stołowe gorącej wody - płatki migdałowe Inne: Jajka, cukier i marcepan mieszać przez 5 minut. Dżem morelowy podgrzać i nałożyć na ciasto pędzlem, pozostawić do ostygnięcia.