Fragment ulotki
światła słonecznego), które przenikają przez mikrofalówkę ze wszystkich kierunków i podgrzewają cząsteczki wody, tłuszczu i cukru. Tylko w potrawach szybko tworzy się ciepło, podczas gdy potrawy podgrzewane są pośrednio tylko poprzez przekazywanie ciepła przez gorące potrawy. Zapobiega to przywieraniu potrawy, dzięki czemu możliwe jest wykorzystanie bardzo małej ilości tłuszczu (w niektórych przypadkach brak tłuszczu) podczas procesu przygotowywania. Ponieważ zużywa się bardzo mało tłuszczu, przygotowanie żywności w kuchence mikrofalowej jest uważane za bardzo zdrowe i uzasadnione w parach. Ponadto, w porównaniu z tradycyjnymi systemami gotowania, przygotowanie odbywa się w niższej temperaturze, dzięki czemu żywność traci mniej wilgoci, co skutkuje lepszym zachowaniem jej wartości odżywczych i smaku. W celu prawidłowego ustawienia czasu, patrząc na tabele na następnych stronach, należy wziąć pod uwagę, że jeśli wykorzystuje się więcej żywności niż wskazana ilość, czas gotowania musi być również proporcjonalnie zwiększony i odwrotnie. Czas odpoczynku odnosi się do czasu, w którym żywność musi odpoczywać po przygotowaniu, aby umożliwić rozprowadzenie większej ilości ciepła przez żywność. 2) Jedną z najważniejszych czynności jest kilkakrotne mieszanie w czasie gotowania: ma to na celu uzyskanie równomiernego rozkładu temperatury i tym samym skrócenie czasu gotowania. 3) Wskazane jest również odwrócenie potrawy w czasie gotowania: skala w celu uzyskania jednolitego przygotowania (rysunek 6) Im niższa temperatura potrawy w mikrofalówce, tym dłuższy czas gotowania. Aby to ograniczyć, żywność może być pokryta folią plastikową, papierem do piekarnika, szklaną pokrywą lub po prostu odwróconym talerzem. (Czas miga na wyświetlaczu. (Na wyświetlaczu pojawi się zaprogramowany czas. Brakujący czas pojawi się na wyświetlaczu do końca procesu gotowania.