Fragment ulotki
Jeśli ogrzewasz żywność w plastikowych lub papierowych pojemnikach, uważaj na piekarnik ze względu na ryzyko pożaru. Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona do podgrzewania żywności i napojów. Suszenie żywności lub odzieży oraz ogrzewanie poduszek, pantofli, gąbek, mokrych ściereczek i innych podobnych przedmiotów może spowodować obrażenia ciała lub pożar. 4 F W przypadku wykrycia dymu należy wyłączyć lub odłączyć urządzenie i trzymać drzwi zamknięte, aby ugasić ewentualny płomień. Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej może spowodować opóźnienie procesu gotowania. Uważaj przy wyjmowaniu patelni. Przygotowanie jaj na twardo w naczyniu w mikrofalówce może spowodować zagrożenie wybuchem nawet po zakończeniu podgrzewania. Jeśli piec nie jest regularnie czyszczony, ściany mogą zostać uszkodzone. Użyj kuchenki mikrofalowej w wolnej pozycji. Grupa 2, Klasa B Urządzenie to jest urządzeniem grupy 2, ponieważ celowo wytwarza energię o częstotliwości radiowej do obsługi i jest przeznaczone do użytku w środowisku domowym lub w instalacji, która ma być podłączona bezpośrednio do niskonapięciowej sieci dystrybucji energii elektrycznej, która zasila budynki do użytku domowego (klasa B). Nie należy czyścić szklanych drzwi piekarnika agresywnymi środkami czyszczącymi ani ostrymi metalowymi skrobakami, ponieważ mogą one porysować powierzchnię urządzenia, co mogłoby spowodować pęknięcie szkła. Zaleca się, aby podczas wszystkich trybów gotowania drzwi były zamknięte. Po każdym cyklu gotowania, wentylator będzie pracował przez pewien czas, aby zapewnić szybkie schłodzenie i bezpieczną pracę pieca. Nie należy przykrywać komory piekarnika folią aluminiową, aby ułatwić jego czyszczenie: Piec może się przegrzać, a warstwa emalii w komorze piekarnika może zostać uszkodzona.