Fragment ulotki
36 Ogólne wskazówki dotyczące gotowania i podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Układ Oddzielne kawałki żywności, takie jak uda kurczaka lub kawałki mięsa z kością, powinny być ułożone na talerzu tak, aby grubsze części znajdowały się na zewnątrz. Składniki Jedzenie z tłuszczem, cukrem lub solą bardzo szybko staje się bardzo gorące. Temperatura początkowa Im zimniejsze jest jedzenie, tym dłużej trwa jego podgrzewanie36. Pokrywa Pokrywa Pokrywa pokryta arkuszem folii mikrofalowej lub samozamykającą się pokrywą. Obracanie i mieszanie Niektóre potrawy muszą być mieszane podczas gotowania. Płyny Wszystkie płyny powinny być mieszane przed i w trakcie ogrzewania. Czyszczenie Ponieważ mikrofalówki nagrzewają cząsteczki jedzenia, należy zawsze utrzymywać piekarnik w czystości36.36 Strona 58 Wskazówki dotyczące rozmrażania Czas odpoczynku Oddzielne porcje jedzenia można przygotować prawie natychmiast po rozmrożeniu (5 minut odpoczynku na steki, 15 minut na owoce i ciastka). Duże pieczenie i drób Najlepiej układać duże pieczenie na odwróconym talerzu lub plastikowym stelażu, aby nie pozostały one we własnej wilgoci. Odmrażanie z automatycznym programem ważenia Funkcja ta pozwala na wprowadzenie wagi w gramach, po czym piec wybiera odpowiedni czas rozmrażania. Zasilanie 500 g 500 g 500 g 250 g 430 g (2 m) 150 g 500 g Waga lub liczba Czas w min Żywotność (min) NN_CS596SEPG_United_recovered: 36 Strona 61 Podgrzewanie Wiele gotowych do spożycia produktów spożywczych jest dostępnych w supermarkecie, ale możesz chcieć podgrzać domowe danie lub pozostałości z poprzedniego dnia. Mieszać i obracać W miarę możliwości należy mieszać lub odwracać jedzenie podczas ogrzewania. czas odpoczynku Duża ilość jedzenia powinna pozostać w pamięci po ogrzaniu.