Fragment ulotki
Światło słoneczne), które przenika do żywności ze wszystkich stron wewnątrz pieca i podgrzewa wodę, tłuszcze i cząsteczki cukru. Tylko w pożywieniu szybko tworzy się ciepło, podczas gdy powłoka jest podgrzewana tylko pośrednio poprzez przekazywanie ciepła przez gorący pokarm. Zapobiega to powlekaniu potraw, dzięki czemu w procesie gotowania można wykorzystać bardzo niewiele (w niektórych przypadkach nie) tłuszczu. Ponieważ zużywa się bardzo mało tłuszczu, preparat spożywczy z mikrofalami jest zatem uważany za zdrowy i uzasadniony z punktu widzenia pojedynku. Ponadto, w porównaniu z tradycyjnymi systemami gotowania, przygotowanie odbywa się w niższej temperaturze, dzięki czemu żywność traci mniej wilgoci, co skutkuje lepszym zachowaniem jej wartości odżywczych i smaku. Podstawowe zasady prawidłowego przygotowania potraw w kuchence mikrofalowej 1) W celu prawidłowego ustawienia czasów należy pamiętać, że w przypadku użycia większej ilości potraw niż podano w tabelach na następnych stronach, czas gotowania musi być również proporcjonalnie zwiększony i na odwrót. 2) Jedną z najważniejszych czynności do wykonania jest kilkakrotne mieszanie w czasie gotowania: 3) Wskazane jest również odwrócenie potrawy podczas gotowania. 4) Potrawy ze skórą, skorupą lub daniem (na przykład:6) Im niższa temperatura potrawy, tym dłuższy czas gotowania. 7) Zawsze umieszczaj danie na środku gramofonu. 8) Tworzenie się kondensatu wewnątrz pieca i na kratce wylotowej powietrza jest całkowicie normalne. Aby to ograniczyć, na rysunku 5 można przykryć jedzenie folią plastikową, papierem do pieczenia, szklaną pokrywą lub po prostu rozlaną płytą. Jeśli chcesz przygotować dwa dania w tym samym czasie, po prostu przestrzegaj tych ogólnych zasad: Jednoczesny czas przygotowywania Potrawy Gulasz (górny) 24 min 48 min Jednorazowy czas gotowania Potrawy Gulasz 10 - 14 min 35 - 40 min 2) Należy pamiętać, że jedzenie wymaga krótszego czasu przygotowywania Należy ustawić siatkę poziomów: