Fragment ulotki
Że ciepło jest przenoszone od wewnątrz. Żadne ciepło nie jest tracone na powietrze, ściany piekarnika czy naczynia (jeśli są zabezpieczone mikrofalówką), tylko jedzenie jest podgrzewane. Tarcie pomiędzy cząsteczkami powoduje ciepło, które podnosi temperaturę żywności i rozmraża, gotuje lub utrzymuje ciepło. Mikrofalówki przenikają przez porcelanę, szkło, karton lub plastik, ale nie przez metal. Dlatego w kuchence mikrofalowej nie należy używać metalowych tacek ani naczyń z metalowymi częściami. Czas nagrzewania zależy od temperatury początkowej. Żywność, która pochodzi bezpośrednio z lodówki, ma więcej czasu na nagrzewanie niż żywność w temperaturze pokojowej. Jeśli jedzenie nie ma żądanej temperatury, ustaw wyższą lub niższą wagę przy następnym podgrzewaniu. Chociaż mikrofale nie podgrzewają większości potraw, mogą się one nagrzewać z powodu ciepła wydzielanego przez żywność. Poniższa tabela zawiera przegląd programów dla specjalnej funkcji P3, włącznie z wagą, przygotowaniami i czasem podgrzewania (aby żywność otrzymała jednolitą temperaturę). Po ugotowaniu, dania mogą być bardzo gorące. Chociaż mikrofale nie podgrzewają większości potraw, mogą być gorące z powodu ciepła, jakie wydzielają potrawy. Poniższa tabela zawiera przegląd programów dla funkcji specjalnej P3, łącznie z wagą i czasem gotowania (dzięki czemu potrawy otrzymują równomierną temperaturę). Aby zatrzymać proces pieczenia, należy nacisnąć i przytrzymać przez 3 sekundy przycisk włączania/wyłączania. Obrócić potrawę, gdy piec wyda sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu zacznie migać następująca informacja: